Dette var selvsagt en avgjørende ferdselsåre for handel. Minst like viktig var den gamle handelsruten på land mellom Magdeburg i sør og de tyske hansabyene ved Østersjøkysten i nord. Men byen er et godt stykke eldre enn hansatiden. Allerede i 946 eller 948 ble det grunnlagt et bispedømme i Havelberg. Medlem i hansaforbundet ble man i 1358.
Kampen ligger ved elven Ijssel, som ga dem en strategisk gunstig plassering i hansatiden. Rhinområdet og Westfalen i Tyskland var lette å nå og et viktig marked for Kampens varer. Men egentlig eksporterte Kampen sine varer i nesten alle retninger i Nord-Europa. Det gjaldt først og fremst sild som ble fraktet til Flandern (i dagens Belgia), Frankrike, England, Danmark, Norge og Østersjøen. Andre betydningsfulle varer var tøy, (kirke-)klokker og kanoner. Kampens middelalderhistorie er også preget av en langvarig drakamp mellom Flandern og Hansaforbundet, særlig på 1300-tallet. Kampen tok først parti med Flandern. Men da det viste seg at Hansaforbundet så ut til å vise seg sterkest, fokuserte byen mer på det tyske handelsforbundet. Byens storhetstid tok etter hvert slutt på 1500-tallet pga vannstanden, som begrenset handelen.
Begge byggene er symbol for kjøpmennenes velstand. Byen er stolt av sin historie og sin fotballklubb, som selvsagt heter «Hansa Rostock». Kuriositet: Rostock er også den eneste storbyen i Tyskland med en utenlandsk borgermester. Det er Claus Ruhe Madsen fra Danmark. Boken "Hansagutt på Bryggen" handler om Jochen Schlu fra Rostock - en bok vi selger på flere språk i vår museumsbutikk. Lengre sørvest har vi DORTMUND Det er en by du kanskje ikke forbinder med middelalderen eller hansaforbundet. Vi tenker vel først på industrialiseringen hvor Dortmund, blant andre byer som Essen, Duisburg, Gelsenkirchen, var et viktig senter for jernproduksjon. Verdenskjent er selvsagt også fotballklubben Borussia Dortmund, som for tiden har Erling Braut Haaland som en norsk stjerne på sitt lag. Men Dortmund har en historie som går tilbake til middelalderen.
I 2024 skal Tartu, sammen med Bad Ischl (Østerrike) og Bodø, være Europeisk Kulturhovedstad. Vi finner hansabyer også i Nederland. En av dem er byen KAMPEN, med et innbyggertall på kun litt over 50. 000. Det kan neppe kalles en storby i dagens kontekst. I middelalderen var det derimot annerledes. På 1400-tallet, midt i hansatiden, talte byen mellom 12- og 14. 000 innbyggere og var dermed like stor som Amsterdam og kanskje til og med litt større enn Bergen.
Og det er heller ikke så langt til Dortmund som vi nettopp så på. Brilon var i middelalderen kjent for sine bly-, jern- og sølvforekomster. Mange var interessert i å bestemme over disse verdifulle metallene, deriblant biskopen fra Køln som hadde hjulpet med å finansiere en ringmur rundt byen. Det er uklart når byen ble del av hansaforbundet, men det er dokumentert handel med hansabyen Soest i 1255. Det var på samme tid at tyske kjøpmenn begynte å etablere seg fast i Bergen. Brilon var ingen viktig hansaby, men det gjaldt jo for veldig mange av de 200 byene i hansaforbundet. Et av de fineste byggene i byen er det gamle rådhuset.
Kvartfinalen spilles kommende onsdag i Gdansk. Senere på kvelden var Nederland avhengig av å ta poeng mot Tyskland for å ha muligheten for å nå kvartfinalen. De oransje hang med en stund, men etter hvert ble det klart at Luc Steins & co. manglet veldig mye på å ta poeng fra den tyske lagmaskinen og Andreas Wolff, målvakten som til daglig spiller i polske Kielce. 31-åringen var den store helten da Tyskland vant EM-gull her i Polen for syv år siden. Sammen med toppscorer Juri Knorr (9 mål) dominerte han stort mot Nederland i kveld.
Det betyr at begge byene har lignende middelalderske bystrukturer bevart som hadde som hovedmål å redusere brannfaren. Nå brant Wismar ikke så ofte ned som Bergen, men det var likevel en konstant fare. Derfor ble det etter brannen i 1267 påbud å bygge i stein. Om den polske byen Gdańsk kan fortelles mye. Den har en rikholdig og spennende historie. Det henger først og fremst sammen med at det over mange århundrer har vært en dragkamp om byen mellom bl. a. kongeriket Polen, den tyske orden, Øst-Preussen og senere også Russland.
Norge jenter 19 - Norges Fotballforbund
1940–1945: andre verdenskrig - Norgeshistorie
Norge er klare for kvartfinale etter Tyskland-show - TV2
– Nå er vi klare for neste etappe, men vi har også et mål om å vinne hovedrundegruppa gjennom å slå Tyskland på mandag, sier mannen som så Norge ta sin tiende strake seier under hans ledelse da Qatar fikk bank lørdag. I kvartfinalen møter Norge uansett en av mesterskapsfavorittene: Frankrike eller Spania. Motstanderen blir klar etter det interne møtet mellom de toppnasjonene mandag kveld.
Kategori: 1941 - Okkupasjonen live
Tyskland - Norge • VG Live
Mandag møtes Norge og Tyskland til gruppefinale når hovedrunden avsluttes i Katowice. Begge nasjoner har vunnet fem strake kamper i VM. Tyskland måtte slite for å slå Serbia med ett mål. – Til nå så synes jeg vi har sett sterkest ut, sier Harald Reinkind etter Norges 30–17-seier over Qatar. Men Kiel-spilleren advarer mot målvaktspillet til Wolff. – De har en bra keeper bak der som har gjort at de har klart å vinne alle kampene til nå, sier den norske Kiel-profilen. – Jeg tror Tyskland passer oss fint.
Navnet til elven «Saale» henger etymologisk sammen med ordet «salt». Det er derfor overraskende at vi ikke har bevis for transport av salt på hanseatiske skip. Kanskje fordi behovet ble allerede dekket gjennom andre byer som f. eks. Lüneburg som lå nærmere de sentrale hansabyene Lübeck, Bremen og Hamburg? Tross et langvarig medlemskap som varte til 1518 takket byen vanligvis nei når den ble invitert til hansaforbundet sine møter. Halle valgte heller å la seg representere gjennom deres nabobyer Magdeburg og Braunschweig.
Korbach har flere fine middelalderbygg, deriblant to flotte kirker og et rådhus – alle i gotisk stil. Sistnevnte fikk et moderne parkeringshus som nabobygg, noe som virker ganske grotesk og minner litt om planene for Bryggen etter brannen i 1955. I historiske tider var tilgang til salt ganske avgjørende. Det ble nemlig brukt for å forlenge matvarenes holdbarhet. Det gjaldt også i Norge og andre deler av Nord-Europa, hvor først og fremst fisk ble konservert på denne måten. Områder med naturlige saltforekomster var derfor steder det var svært interessant å bosette seg.
Begge byene har bevart en historisk bykjerne som gir et fantastisk innblikk i hansatiden – «to byer, en arv» er måten byene ønsker å fremstå. Wismar begynte sitt hansasamarbeid i 1259, da byen sammen med Lübeck og Rostock utarbeidet en strategi mot sjørøvere som forstyrret handelen. I 1280 ble det dannet det vendiske byforbundet mellom Wismar, Stralsund, Lübeck, Rostock og Hamburg. Slike overregionale byforbund fantes det flere av i hansaforbundet. Det som Wismar ellers har felles med Stralsund, er at begge i over seks århundrer var en del av den lybske byrett.
Av handelsvarer ble det på den ene siden fraktet tre og korn via Elbe til Hamburg og derfra til Flandern; på den andre siden var byen kjent for at deres innbyggere drev med fiskeri og skipsbygging – et fint eksempel for at slike næringsliv også kunne bli en suksess langt vekk fra sjøen. I middelalderen bodde det aldri mer enn 1000 mennesker i byen. Sammenlignet med andre byer i området var det en av de mindre byene. I dag er det omtrent 6. 500 innbyggere.
Halle ved elven Saale er et fint eksempel for at ikke alle større byene i den nordlige halvparten av Tyskland automatisk var viktige hansabyer. Halle var ble offisielt hansaby i 1281, som er ganske tidlig. Vi vet at byen var en av de som var med da det ble bestemt at viktige funksjoner som tidligere ble utøvd i Visby på Gotland nå skulle flytte til Lübeck. Det var i 1294. Halle var først og fremst kjent for salteksport.
Halle var altså en av de byene som valgte å benytte seg av hansaforbundets fordeler, men uten å bruke altfor mye egne ressurser på det. Med rundt 240. 000 innbyggere er Halle en storby som har klart å bevare en del flotte middelalderbygg, deriblant to borger i byens sentrum. Hansabyen Wismar har en del fellestrekk med Bergen. Byen har en historisk kjerne fra middelalderen, ligger ved sjøen og er et populært reisemål for cruiseskipturister. Men byen skiller seg fra Bergen når det gjelder innskriving på UNESCO sin verdensarvliste. I Bergen har en bydel, nemlig Bryggen, blitt kåret til verdensarv, mens i Wismar gjelder det for det første hele gamlebyen. For det andre deler Wismar sin verdensarvstatus med hansabyen Stralsund.
Keeperhelten dominerte: Tyskland sendte Norge til kvartfinalen
Tyskland - Norge live - 21 januar 2022 - Eurosport